Micile Miracole

Mentalitatea susținătoare în copilărie

De ce este importantă dezvoltarea unei mentalități care să ne susțină încă din copilărie?

Totul în jurul nostru se schimbă într-un ritm alert.

False modele apar în fiecare zi, înfrumusețate și retușate. Imaginea despre frumusețe, succes și fericire este distorsionată, iar presiunea asupra copiilor și adolescenților crește.

Când copiii nu au busole clare și mecanisme de apărare, influența mediului își spune cuvântul și apar temerile, neputința și lipsa valorii personale.

Cum ne putem ajuta copiii?

Copiii au nevoie de metode și instrumente pentru a face diferența dintre adevăr și falsitate, între informație și cunoaștere, între acțiune și non-acțiune, între stagnare și creștere, între plafonare și inovație, între lipsa motivației și pasiune, între succes și insucces.

Nu, nu avem o baghetă magică prin care să rezolvăm toate problemele. Nici o pelerină care să îi facă invizibili atunci când le este frică sau se simt rușinați.

Lucrul “magic” pe care îl pot folosi în orice situație este chiar MINTEA lor, structura lor internă care îi ajută să ia decizii, să stabilească priorități și să caute soluții.

Atitudinea mentală este principala resursă pe care o au la dispoziție în orice proces de învățare, în orice experiență sau relație.  

Atitudinea mentală influențează și este influențată de toate celelalte aspecte ale vieții: sănătatea fizică, trăirile emoționale, competențele școlare sau extra-școlare, relațiile, comunicarea și colaborarea.

Mintea este sediul gândurilor și al emoțiilor, gândurile creează emoții, iar emoțiile duc la acțiuni și din nou la gânduri. Acesta este un cerc al puterii sau al slăbiciunii noastre interioare.

În copilărie învățăm să descoperim lumea, mă mergem, să vorbim și alte mii de lucruri. Tot atunci este important să învățăm și cum să avem grijă de mintea noastră. Pentru că la vârsta aceasta au loc cele mai importante transformări cerebrale și este esențial să înțelegem cum să utilizăm resursele de care dispunem.

Ceea ce se întâmplă în mintea noastră este o experiență profund subiectivă și noi suntem cei care decidem dacă mintea ne este un aliat sau un dușman.

Ține doar de noi dacă alegem să credem în puterea gândurilor și să ne antrenăm mintea să lucreze pentru noi.

Putem să ne imaginăm că mintea este ca o grădină: plantele cresc frumoase sau, dimpotrivă, se ofilesc, în funcție de cât de bine este îngrijită grădina. La fel și o minte organizată și întreținută va da roadele urmărite.

Îngrijită cu atenție, mintea poate să ne ofere momente de bucurie, armonie și de satisfacție. Dar dacă nu avem grijă de ea, în grădina noastră vor crește tot felul de plante, iar printre flori vor fi și buruieni, gânduri și emoții negative.

Când alegem ce cultivăm în această grădină, ajungem să descoperim că nu contează atât de mult recolta, ci, mai ales, ce fel de grădinari suntem.  

Ce putem face pentru copiii noștri? Să îi învățăm să sădească semințe bune în mintea lor și să le dăm structura pe care să își construiască propriul drum.

Autor: Oana Zapca

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *